Težave

Kot učitelj kitare sem pri svojem delu hitro ugotovil, da imamo z učenci eno veliko osnovno težavo. Če želimo muzicirati in uživati v glasbi, moramo najprej osvojiti trdne tehnične osnove igranja na kitaro. To sicer ni vedno tako zabavno, je pa nujno potrebno, saj z dobro tehniko dosežemo lep kitarski zven, lahko igramo hitro in (najpomembneje) na dolgi rok brez bolečin zaradi neustreznih gibov in drž. Moral sem se sprijazniti – brez dobre tehnike pač ne gre.

Moja prva rešitev

Učencem sem iskreno želel pomagati, zato sem se zavzeto lotil natančnih besednih razlag. Ponavljal sem jih v nedogled in učence redno opominjal nanje, večkrat sem jim tudi nežno popravil roke v ustreznejšo držo – a moj trud ni obrodil zadovoljivih rezultatov.


kako se je vse1

Nova ideja

Domislil sem se, da bi tehnične prijeme povezal z nečim, kar učenci že zelo dobro poznajo, z nečim konkretnim, kar ne potrebuje zapletene razlage in si lahko dobro zapomnijo. Na primer s polžem, mostom ali vrvohodcem. 

Novi rezultati

Popolno presenečenje za učence in zame! Ni nam prineslo le pristnega navdušenja in razigranosti, ampak tudi:

  • razumevanje v trenutku, saj lahko učenci kompleksne gibe in drže navežejo na že znane, vsakdanje vsebine, s čimer dosežemo tudi
  • dobro pomnenje in hiter priklic, pri čemer lahko učence ob morebitni ponovni neustrezni drži opozorim le na ključno besedo (»polž«),
  • ker teh podob več ne pozabijo kar tako, se tudi njihovo samostojno vadenje doma občutno izboljšuje,
  • pri tem pa jim lahko zaradi vzporednic s tako splošnimi predstavami pomagajo tudi starši, pa čeprav brez kakršnega koli glasbenega znanja.

Točno to, kar sem si želel!


Nov pristop

Poleg ustne uporabe ključnih besed sem si želel podobe večkrat tudi nekako zaznačiti v učenčeve note, kjer se pojavlja neka težava, ali v njegovo knjižico. Ker moji najmlajši učenci še ne znajo brati, poleg tega je dodatno razbiranje besed med branjem not tudi naporno, sem začel podobe risati. A to je kmalu postalo zamudno, poleg tega sem si želel navdušenje nad odkritim pristopom vsekakor deliti še z drugimi učitelji.


ooo

Štampiljke

Tako se je rodila ideja za štampiljke. Za nabor 10 najpogostejših težav pri igranju kitare in podob, ki pomagajo te težave odpravljati in postopoma graditi trdne tehnične osnove.

Jaz jih več ne dam nazaj! Kaj pa ti, bi poskusil? Tako preprosto je, poglej!